Prof. Dr. Zeynep Altan, Nişantaşı Üniversitesi'nde Konferans Verdi!

"Toplumsal Şiddetin Kaynağı, Yanlış Kurgulanan Kadınlık İmgeleridir!"

Prof. Dr. Hayriyem Zeynep ALTAN, 20 Mart 2018 Salı günü Nişantaşı Üniversitesi'nde verdiği konferansta; "Annenin Sevgisini Kaybetmemek İçin Anneyi Öldürmek" adlı yeni kitabını tanıttı ve imzaladı. Altan'ın, İtalyan Yazar Elena Ferrante'nin "Belalı Aşk" romanını incelediği bu İngilizce yapıtı; anne ve kız çocuğu arasındaki simbiyotik bağı psikanaliz üzerinden irdeliyor. Altan, Ferrante'nin bu öyküsünün evrensel bir soruna işaret ettiğini; çocuklarımızı yetiştirirken onları dışa dönük sevmekten alıkoymamak gerektiğini ifade etti. Ayrıca, oyun yazarı Aiskhylos'un Yunan kültürünün kuruluşuna odaklanan, binlerce yıllık bir efsanesinden örnek vererek; "Baskın Anne Clytemnestra" figürünün bugünkü ilişkilerimizi sorgulamak bağlamında bir anahtar olduğunu vurguladı. Ataerkil kültür, ötekileştirme, toplumsal cinsiyet, dil, edebiyat ve kadınlık deneyimleri üzerine konukların da fikirlerini paylaştıkları soru-cevap bölümünde; kadınlık ve annelik, en sık tartışılan başlıklar oldu. Kendisini kadın cinayetleri ve çocuk tacizleri olarak dışavuran "toplumsal şiddet"in kaynağını araştırırken; bakılması gereken ilk yerin yanlış kurgulanan kadınlık imgeleri olduğu dile getirildi. Altan, bu sorunu şöyle dillendirdi: "Toplumsal şiddetin en önemli nedenlerinden biri; kadını her koşulda 'bedeni' ön plana çıkarılarak tanımlamak ve kadın bedenini de bir değişim değeri üzerinden tanımlamak eğilimidir."

Konferansın sonunda yapılan imzanın tüm gelirleri ÖÇED Yönetim Kurulu Başkanı Parin Yakupyan'a teşekkür plaketiyle birlikte sunuldu ve Otizmli çocukların eğitimine katkı sağlanmış oldu.

Yayın Tarihi: 26.03.2018 - 06:44:15